Szparagi z jajkiem w koszulce

Idealny obiad na lato. . Zielone szparagi mogłabym jeść wtedy codziennie. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Ale póki trwa trzeba korzystać!
Prościej i szybciej chyba się już nie da.

Składniki
500 g zielonych szparagów
2 jajka
sól

Przygotowanie:
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Uwielbiam tą czynność :) Delikatnie naginamy szparag i pęka dokładnie tam gdzie powinien. Szparagi gotujemy na parze przez 5-7 minut.
W międzyczasie przygotowujemy jajko w koszulce. Pierwszy sposób na przygotowanie takiego jajka opisałam tu. W drugim sposobie wkładamy jajko w skorupce na kilka sekund do gotującej się wody. Wyławiamy je łyżką i wbijamy do wody. Dalej postępujemy jak przy pierwszym sposobie. Ważne, żeby jajka nie gotować zbyt długo - żółtko musi pozostać płynne.
Podajemy, układając jajko na szparagach. W klasycznym zestawieniu powinien tu być jeszcze sos holenderski, ale ja tym razem z niego zrezygnowałam. Posypałam tylko całość odrobiną soli.




Komentarze

Popularne posty