Babka piaskowa na oleju rzepakowym
Czas na wielkanocne wspomnienia :) Chociaż muszę przyznać, że ta babka jest tak smaczna, że warto ją piec nie tylko do święta. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennej kawy pitej na balkonie.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego możemy czuć się rozgrzeszeni, pozwalając sobie na słodkości z jego dodatkiem.
Składniki:
5 jajek
1 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. maki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo, partiami dodajemy cukier. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy olej i olejek zapachowy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ważne, żeby blacha nie była zbyt mała, bo ciasto dość mocno rośnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego możemy czuć się rozgrzeszeni, pozwalając sobie na słodkości z jego dodatkiem.
Składniki:
5 jajek
1 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. maki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo, partiami dodajemy cukier. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy olej i olejek zapachowy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ważne, żeby blacha nie była zbyt mała, bo ciasto dość mocno rośnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz