Ryż zapiekany z jabłkiem

Moje comfort food. Jedzenie, które sprawia, że robi mi się cieplej na sercu. Smakuje zawsze, szczególnie dobrze w te gorsze dni.





Składniki:
100 g ryżu
mleko
3 jabłka, najlepiej kwaśne
cynamon
cukier
cukier waniliowy
śmietana 18%
ew. rodzynki

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w mleku z wodą, wymieszanych w proporcjach 1:1 z dodatkiem łyżki cukru.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier do smaku, cynamon i ewentualnie rodzynki.
Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ryżu, następnie jabłka i znów ryż, do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę ryżu wykładamy śmietanę z cukrem.
Zapiekamy 10-15 min w temp. 180 stopni.
Jemy z uśmiechem na twarzy :)

Komentarze

Popularne posty