Placki ziemniaczane
Klasyka, znana w każdym domu, ale za to bardzo smaczna i powszechnie lubiana. Przygotowanie placków jest dość pracochłonne, ale ich smak zdecydowanie to wynagradza.
Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy - można na tarce, ja używam maszynki do mięsa z szatkownicą, znacznie przyspiesza pracę. Ścieramy też cebulę. Masę odstawiamy na 10 min i odlewamy płyn, który się oddzieli. Jeśli nie oddzieli się nic, tym lepiej. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie śmietana 18% i mieszanka ostrych kiełków z parapetu.
Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy - można na tarce, ja używam maszynki do mięsa z szatkownicą, znacznie przyspiesza pracę. Ścieramy też cebulę. Masę odstawiamy na 10 min i odlewamy płyn, który się oddzieli. Jeśli nie oddzieli się nic, tym lepiej. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie śmietana 18% i mieszanka ostrych kiełków z parapetu.
Komentarze
Prześlij komentarz