Krem z pora i ziemniaków
Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodniejsze dni :)
Składniki:
4 ząbki czosnku
biała część pora
pół cebuli lub dymka
15 dag wędzonego boczku
4-6 ziemniaków
łyżka masła
sól, pieprz, tymianek
ok. 1 litra buliony
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki, czosnek pokrojony na plastry, cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Całość delikatnie przesmażamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzoną zupę blendujemy na krem.
Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Składniki:
4 ząbki czosnku
biała część pora
pół cebuli lub dymka
15 dag wędzonego boczku
4-6 ziemniaków
łyżka masła
sól, pieprz, tymianek
ok. 1 litra buliony
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki, czosnek pokrojony na plastry, cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Całość delikatnie przesmażamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzoną zupę blendujemy na krem.
Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz