Wątróbka z cebulką
Wątróbka to dość kontrowersyjne danie - jedni bardzo ją lubią, inni nie cierpią. Ja zaliczam się do pierwszej grupy, a fakt, że wątróbka zawiera dużo żelaza jeszcze bardziej działa na jej korzyść w moich oczach.
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
2 kwaśne jabłka
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Namaczamy w mleku na co najmniej dwie godziny. Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dość dużym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, a jabłka w półplasterki. Dorzucamy do wątróbki, przyprawiamy majerankiem i pieprzem i smażymy do zmięknięcia. Sól dodajemy na samym końcu, inaczej wątróbka stwardnieje.
Najlepiej smakuje podana z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
2 kwaśne jabłka
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Namaczamy w mleku na co najmniej dwie godziny. Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na dość dużym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, a jabłka w półplasterki. Dorzucamy do wątróbki, przyprawiamy majerankiem i pieprzem i smażymy do zmięknięcia. Sól dodajemy na samym końcu, inaczej wątróbka stwardnieje.
Najlepiej smakuje podana z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Komentarze
Prześlij komentarz