Sernik domek albo sernik Chatka Puchatka
Ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Od niedawna znów robimy je na Święta :)
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do nich śmietanę. Do garnka wlewamy mleko, kiedy się zagotuje, ostrożnie dodajemy jajka ze śmietaną. Gotujemy, aż z mieszanki oddzieli się serwatka. Po wystudzeniu odciskamy przez ściereczkę, otrzymując twaróg.
Ucieramy masło z cukrem. Następnie po trochu dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Do mniejszej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na folii aluminiowej układamy poziomo herbatniki w trzech rzędach. Nakładamy na nie połowę jasnej masy. Na niej układamy kolejne trzy rzędy herbatników, tym razem pionowo. Na herbatniki nakładamy ciemną masę. Delikatnie unosimy boki folii, formując domek. Z podanych proporcji otrzymamy dwa domku. Po złożeniu, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę z czekolady i mleka. Polewamy nią chatki i dekorujemy wiórkami kokosowymi i migdałami.
Składniki:
- 3 duże paczki herbatników,
- 2 litry mleka
- 660 ml śmietany 18%
- 8 jajek
- kostka masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka kakao
- gorzka czekolada
- trzy łyżki mleka lub śmietany 30%
- wiórki kokosowe, migdały do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do nich śmietanę. Do garnka wlewamy mleko, kiedy się zagotuje, ostrożnie dodajemy jajka ze śmietaną. Gotujemy, aż z mieszanki oddzieli się serwatka. Po wystudzeniu odciskamy przez ściereczkę, otrzymując twaróg.
Ucieramy masło z cukrem. Następnie po trochu dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Do mniejszej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na folii aluminiowej układamy poziomo herbatniki w trzech rzędach. Nakładamy na nie połowę jasnej masy. Na niej układamy kolejne trzy rzędy herbatników, tym razem pionowo. Na herbatniki nakładamy ciemną masę. Delikatnie unosimy boki folii, formując domek. Z podanych proporcji otrzymamy dwa domku. Po złożeniu, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę z czekolady i mleka. Polewamy nią chatki i dekorujemy wiórkami kokosowymi i migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz