Ciasto na pizzę
Bardzo dobre, wielokrotnie sprawdzone. Z podanych proporcji wychodzą dwie nieduże pizzę, w sam raz dla dwóch osób.
Składniki:
dwie szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju/oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl. wody i łyżkę mąki. Odstawiamy, aż zaczyn ruszy (ok. 10-15 min). Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej lub oliwę, pozostałą część wody i rozczyn. Zagniatamy i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią, dzielimy na dwie części i formujemy dwa placki. Nakładamy na nie ulubiony farsz i pieczemy ok. 20-25 min.
Składniki:
dwie szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju/oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl. wody i łyżkę mąki. Odstawiamy, aż zaczyn ruszy (ok. 10-15 min). Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej lub oliwę, pozostałą część wody i rozczyn. Zagniatamy i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią, dzielimy na dwie części i formujemy dwa placki. Nakładamy na nie ulubiony farsz i pieczemy ok. 20-25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz