Placek ze śliwkami i bezą
Idealne jesienne ciasto :)
Składniki:
kostka masła
100 g + 150 g cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
3 białka
2,5 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
800 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Masło miksujemy ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Odkładamy część wielkości pięści, resztę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut.
W międzyczasie przecinamy śliwki na pół i wyjmujemy z nich pestki.
Śliwki układamy na cieście, skórką do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na śliwki. Posypujemy odłożonym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Składniki:
kostka masła
100 g + 150 g cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
3 białka
2,5 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
800 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Masło miksujemy ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Odkładamy część wielkości pięści, resztę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut.
W międzyczasie przecinamy śliwki na pół i wyjmujemy z nich pestki.
Śliwki układamy na cieście, skórką do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na śliwki. Posypujemy odłożonym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz