Makaron po szwajcarsku

Kolejny przepis inspirowany Kurtem Schellerem. Połączenie nietypowe, ale bardzo smaczne. Składniki są niedrogie, powszechnie dostępne, a samo danie bardzo sycące. Polecam, nam smakowało.



Składniki:
500 g ziemniaków
300g makaronu
330 ml śmietany 30%
szklanka mleka
kulka mozarelli
100 g boczku wędzonego
1 cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę ok. 1cm x 1 cm. Wrzucamy do garnka, wlewamy mleko, dosypujemy soli i dolewamy wody. Gotujemy ok. 5 min. Dolewamy śmietankę i wsypujemy do garnka makaron. Cały czas mieszamy i gotujemy ok. 10 min, do miękkości makaronu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulkę i boczek. Mozarellę kroimy w plastry.
Do małych miseczek nakładamy porcje makaronu z ziemniakami. Nakrywamy plastrem mozarelli i posypujemy przesmażonym boczkiem z cebulą. Dekorujemy natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty