Ciasto czekoladowe z wiśniami



Składniki:
1 kostka masła,
3 łyżki kakao,
1/2 szkl. wody,
3/4 szkl. cukru,
wiśnie (świeże wydrylowane, z kompotu, ewentualnie gęsty dżem),
4 jajka,
2 szkl. przesianej mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat migdałowy,
rodzynki,
orzechy,
tabliczka gorzkiej czekolady,
ewentualnie 2 łyżki wiśniówki

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło, z dodatkiem, kakao, cukru i wody. Odlewamy pół szklanki, które wykorzystamy jako polewę. Dodajemy do niej 8 kostek czekolady. Pozostałą część masy studzimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem lub wiśniówką. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz aromat migdałowy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy wiśnie, rodzynki, czekoladę pokrojoną w kostkę i orzechy. Przekładamy do blachy wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy odłożoną wcześniej polewą.

Komentarze

Popularne posty