Pasztet z cukinii
Dziś proponuję pasztet z cukinią, świetny na kanapki, ale i solo w towarzystwie warzyw.
Składniki:
3 średnie cukinie, łącznie ok. 1 kg,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 cm świeżego imbiru,
4 jajka,
pół szklanki bułki tartej,
zioła, najlepiej świeże (koper, bazylia, lubczyk, oregano),
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry)
Przygotowanie:
Cukinię ze skórkę i obraną marchewkę ścieramy na tarce. Ja ułatwiłam sobie sprawę korzystając z Thermomixa. Dodajemy łyżkę soli i odstawiamy co najmniej na godzinę. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę, przesmażamy na oleju.
Cukinię dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Trzeba zrobić to naprawdę porządnie, inaczej pasztet będzie zbyt rzadki. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok. godziny w temp. 200 stopni.
Kocham warzywne pasztety. Każdy ma swój niepowtarzalny smak, a do tego pięknie prezentują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttps://alternatywypiecipol.blogspot.com/
Dokładnie tak - świetna alternatywa dla zwykłej wędliny :)
Usuń