Pasztet z cukinii

Sezon na cukinię w pełni. Nie potrafię wyjść ze sklepu bez choćby kilku sztuk. Dania z cukinią goszczą w mojej kuchni praktycznie codziennie i ciągle nie mam ich dość. Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw - z jakiego innego można przygotować śniadanie, obiad i deser?
Dziś proponuję pasztet z cukinią, świetny na kanapki, ale i solo w towarzystwie warzyw.

Składniki:
3 średnie cukinie, łącznie ok. 1 kg,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 cm świeżego imbiru,
4 jajka,
pół szklanki bułki tartej,
zioła, najlepiej świeże (koper, bazylia,  lubczyk, oregano),
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry)

Przygotowanie:
Cukinię ze skórkę i obraną marchewkę ścieramy na tarce. Ja ułatwiłam sobie sprawę korzystając z Thermomixa. Dodajemy łyżkę soli i odstawiamy co najmniej na godzinę. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę, przesmażamy na oleju.
Cukinię dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Trzeba zrobić to naprawdę porządnie, inaczej pasztet będzie zbyt rzadki. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok. godziny w temp. 200 stopni.

Komentarze

  1. Kocham warzywne pasztety. Każdy ma swój niepowtarzalny smak, a do tego pięknie prezentują. Pozdrawiam :)
    https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak - świetna alternatywa dla zwykłej wędliny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty