Rozgrzewająca zupa dahl i chlebki naan
Danie idealne na jesień. Dzięki energetycznym kolorom już samo patrzenie na nie doskonale rozgrzewa. Dodatek imbiru idealnie dopełnia całości. Nawet największy zmarźlak poczuje przyjemne ciepło.
Soczewica to doskonałe źródło białka. Dzięki niej zupa jest bardzo pożywna i sycąca.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także zawiera cenne kwasy omega 3 i omega 6. Ponadto tłuszcz bierze udział we wchłanianiu witamin w naszym organizmie - dzięki temu mam pewność, że potrawy, które przygotowuję są naprawdę zdrowe.
ZUPA DAHL
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 marchewka
200 g czerwonej soczewicy
1 łyżczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
łyżka soku z cytryny
1/2 suszonej papryczki chili
500 ml passaty pomidorowej
500 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy i drobno pokrojony imbir i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wsypujemy soczewicę, dodajemy passatę i mleczko kokosowe oraz mniej więcej połowę bulionu. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, w razie potrzeby dodając po trochu resztę bulionu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
CHLEBKI NAAN
Składniki
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół opakowania suchych drożdży
1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 1/2 łyżki mleka
1/4 szkl ciepłej wody
Przygotowanie
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 5 części, formując z nich placki. Odkładamy na kolejne 20 min. Wyrośnięte smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Soczewica to doskonałe źródło białka. Dzięki niej zupa jest bardzo pożywna i sycąca.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także zawiera cenne kwasy omega 3 i omega 6. Ponadto tłuszcz bierze udział we wchłanianiu witamin w naszym organizmie - dzięki temu mam pewność, że potrawy, które przygotowuję są naprawdę zdrowe.
ZUPA DAHL
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 marchewka
200 g czerwonej soczewicy
1 łyżczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
łyżka soku z cytryny
1/2 suszonej papryczki chili
500 ml passaty pomidorowej
500 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy i drobno pokrojony imbir i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wsypujemy soczewicę, dodajemy passatę i mleczko kokosowe oraz mniej więcej połowę bulionu. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, w razie potrzeby dodając po trochu resztę bulionu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
CHLEBKI NAAN
Składniki
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół opakowania suchych drożdży
1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 1/2 łyżki mleka
1/4 szkl ciepłej wody
Przygotowanie
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 5 części, formując z nich placki. Odkładamy na kolejne 20 min. Wyrośnięte smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz