Wanilowa panna cotta z owocami
Lekki, przepyszny deser, wykonywany z minimalnej ilości składników. Jeśli macie w lodówce śmietankę 30%, na której wykorzystanie brakuje pomysłu - oto i on.
Składniki:
330 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2 %
cukier 4 łyżki
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2 listki żelatyny
dowolne owoce do przybrania
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy ciepłym mlekiem, żeby zmiękła.Odstawiamy na kilka minut i dokładnie mieszamy. Śmietankę z dodatkiem cukru i ziarenek wanilii lub cukru waniliowego podgrzewamy na niewielkim gazie. Wymieszaną żelatynę dodajemy do śmietanki i znów mieszamy. Przelewamy do foremek - u mnie silikonowe foremki do muffinek. Sprawdzą się też pucharki lub szklanki. Odstawiamy do zastygnięcia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowane owocami. Jeśli panna cotta nie chce ładnie wyjść z foremki, wystarczy na kilka sekund zanurzyć je w gorącej wodzie.
Składniki:
330 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2 %
cukier 4 łyżki
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2 listki żelatyny
dowolne owoce do przybrania
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy ciepłym mlekiem, żeby zmiękła.Odstawiamy na kilka minut i dokładnie mieszamy. Śmietankę z dodatkiem cukru i ziarenek wanilii lub cukru waniliowego podgrzewamy na niewielkim gazie. Wymieszaną żelatynę dodajemy do śmietanki i znów mieszamy. Przelewamy do foremek - u mnie silikonowe foremki do muffinek. Sprawdzą się też pucharki lub szklanki. Odstawiamy do zastygnięcia na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowane owocami. Jeśli panna cotta nie chce ładnie wyjść z foremki, wystarczy na kilka sekund zanurzyć je w gorącej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz